OK
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft.
We verzamelen geen gegevens om u buiten deze website om te kunnen volgen of aanbiedingen te kunnen doen.
De weinige technische gegevens die we wel verzamelen zullen we nooit met andere partijen delen voor commercielen doeleinden.
We hechten grote waarde aan uw privacy. Om deze reden hebben we de communicatie tussen onze server en uw computer beveiligd met een SSL certificaat.
Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
 
     
 


Obagi

 

Oedeemtherapie/manuele lymfdrainage

Wat is lymfoedeem
Lymfoedeem of lymphoedema betekent dat er te veel lymfoedeem lymfevocht zich op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld in het been, ophoopt. Het is een gevolg van verstoord evenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van lymfe. Er wordt onderscheid gemaakt tussen primair en secundair lymfoedeem.

Primar lymfoedeem is een aangeboren aandoening die weinig voorkomt. Doordat er minder lymfbanen aanwezig zijn ontstaat bij het ouder worden zwellingen. In ernstige gevallen vanaf de kindertijd, in minder ernstige gevallen vanaf een leeftijd van 18 tot 25 jaar.

Secundair lymfoedeem komt vaker voor en kan ontstaan door:
  • vertraagde afvoer via de lymfe. Een voorbeeld hiervan is een lymfoedeem van de arm, dat kan ontstaan na het weghalen van lymfeklieren in de oksels bij een borstkanker)
  • verlaagde colloïd-osmotische druk. Dit kan voorkomen bij levercirrose
  • verhoogde veneuze druk. Dit kan optreden bij decompensatio cordis.
Lymfoedeem begint met een gevoel van spanning of vermoeidheid in de huid door zwelling van bijvoorbeeld arm of been. Lymfoedeem is niet alleen hinderlijk, maar kan ook ontstekingen ("wondroos") en gewrichtsklachten tot gevolg hebben. Vaak heeft een patiënt pijn. Behandeling is noodzakelijk om een verdere toename van het oedeem te voorkomen.

Lymfstelsel
Het lymfstelsel, wat een reiniging- en een afweersysteem is, is een netwerk van lymfvaten en lymfknopen door het gehele lichaam heen. In totaal heeft de mens ongeveer 600m2 lymfvatweefsel. Lymfvaten nemen weefselvocht op met daarin opgelost, eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. De schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfknopen vernietigd. Met name in de liezen, in de oksels en in de hals zitten veel lymfknopen die als filters werken.

Behandeling
De behandeling van lymfoedeem bestaat uit oedeemtherapie die de volgende onderdelen bevat: manuele lymfedrainage, oedeem- en fibrosegrepen, compressietherapie en bewegings- en ademhalingsoefeningen. In een aantal gevallen zal de huidtherapeut daarnaast gebruik maken van een drukgolfapparaat of "lymfapress." Een behandeling duurt gemiddeld 60 minuten. De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling. Dit betekent, dat u de huidtherapeut in het begin 2 maal per week bezoekt. De duur van de totale behandeling is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per persoon. Om de voortgang van de behandeling te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten. Aan het einde van de behandelperiode meet de huidtherapeut vaak een therapeutische elastische kous aan om het verkregen resultaat te behouden.

Wat is manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een zacht pompende massage die de vochtopname in het lymfesysteem stimuleert, en het functioneren van goede vaten bevordert. Hierdoor wordt de opname en afvoer van weefselvocht verhoogd. Om het effect van de therapie te behouden wordt het behandelde lichaamsdeel gezwachteld. Als het oedeem niet verder meer afneemt wordt een therapeutisch elastische kous aangemeten.

Wat zijn oedeem- en fibrosegrepen
Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die de huidtherapeut toepast bij bepaalde lymfoedeemgradaties. Door middel van oedeemgrepen kan lymfvocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen kan verhard weefsel ("fibrose") soepeler worden gemaakt.

Wat is ambulante compressietherapie
Deze therapie is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Om het effect van de behandeling te behouden, worden ledematen ingezwachteld. In combinatie met compressietherapie is het van groot belang dat u bewegingsoefeningen doet. Als het oedeem na verloop van tijd niet verder afneemt, meet de huidtherapeut een therapeutisch-elastische kous aan.

Beweging en ademhalingsoefeningen
De huidtherapeut leert u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aan, die de afvoer van lymfvocht bevorderen. U kunt dit proces verder stimuleren door de oefeningen thuis zelf te doen. Beweging stimuleert namelijk de lymfvaten, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Voldoende bewegen is dus belangrijk, maar let er wel op dat u overbelasting van het lichaam voorkomt.
 

Copyright © 2007-2019 Huidpraktijk De Bruyn / Webdesign by Random-IT

Valid HTML 4.01 Transitional Valide CSS!